fbpx

Zamek Czocha: neobjevený hrad Polska

Hrad Czocha

Na rulové skále nad jezerem Leśnia trůní budova pohádkově vyhlížejícího zámku Czocha. Zámek, který byl původně postavený ještě na českém území, se zde rozvijí již od 13. století. Díky jeho vzhledu, tajemným místnostem i dění ve 20. století je zámek Czocha opředen množství legend, pověstí i konspiračních teorií.


Stavbu tehdy ještě strážné tvrzi na česko-lužické hranici si objednal český král Václav I. ve 13. století. Nějaký čas poté stál obranný hrad na polském území a byl uhájen i před samotným Janem Lucemburským. To platilo do roku 1353, kdy hrad získal Karel IV. sňatkem s Annou Swídnickou, třetí manželkou císaře. Na nějakou dobu hrad dobyli Husité, během třicetileté války se stal hrad zase terčem Švédů. Nicméně poté se hrad přestavěl na honosnou rezidenci  a třeba původně obranný příkop se stal zvěřincem. Tehdejší honosnost zámku zničil rozsáhlý požár z roku 1793, kvůli kterému byly ztraceny mnohé historické sbírky.

Současná podoba zámku je z doby po roce 1909, kdy zámek koupil drážďanský výrobce doutníků Ernst Gütschow. I když byla tehdy rekonstrukce inspirována původní rytinou z roku 1703, vzhled zámku byl obohacen o spoustu nepůvodních prvků. Díky nim má budova svůj pohádkový vzhled. Během druhé světové války zámek sloužil jako škola šifrantů pro německou vojenskou rozvědku Abwehr, hned po válce zde byla ubytovaná Sovětská armáda. Po návštěvě sovětských vojsk toho na zámku už moc nezbylo. Po řeckých uprchlících z řecké občanské války se budova stala prakticky na celou 2. polovinu 20. století vojenským rekreačním střediskem. Na tu dobu byl objekt úplně vymazán z mapy a panují různé spekulace o tom, co se vlastně za zdmi zámku dělo.

Hrad Czocha

Mezi hosty zámku patřil i německý raketový konstruktér Verner von Braun. Údajně byla pod zámkem zřízena podzemní továrna, jako například pod nedalekým zámkem Książ. Údajně tu testovali jaderné zbraně a nové technologie pohonu. Dokonce se tu během testů vlivem silného elektromagnetického pole zapínaly motory zaparkovaných aut. Tato teorie není doložena, ale je známo, že pod zámkem se nachází bludiště chodeb o rozloze 3700 metrů čtverečných.

Hrad Czocha – tajná nacistická rozvědka

Podle legendy odehrávající se v 17. století se na zámku stala série vražd. Tehdy mladý čtyřiadvacetiletý Christoph von Nostitz (rod Nostitzů tehdy zámek vlastnil) si vzal o mnoho let starší Gertrudu. Po svatbě však, zjistil, že Gertruda neměla žádné cenné věno jak si myslel a rozhodl se, že nemá potřebu se stýkat s ošklivou, starou a tlustou ženou. Když k tomu zjistil, že je v jiném stavu, táhnul jí až ke studni. Když Gertruda odmítla do ni skočit dobrovolně, Christoph jí tam pomohl. A protože jablko nepadá daleko od stromu, jeho syn utopil svou ženu v téže studni když zjistil, že ho podvádí. Ve studni skončila i mladá žena Urlik, protože porodila nemanželské dítě.

Hrad Czocha – interiéry

Zámek má své pohádkové kouzlo. Stal se například cílem příznivců Herryho Pottera, protože mimo jiného připomíná i školu čar a kouzel v Bradavicích. Zámek si oblíbili i příznivci Larp, historických rolových her, kde každý v autentickém kostýmu hraje nějakou postavu ve fiktivním světě vytvořeném ve světě skutečném.

V současnosti zámek slouží jako hotel, konferenční centrum a zajímavá turistická atrakce, neboť se můžete vydat zámkem na komentovanou prohlídku. Během prohlídky si můžete povšimnut mnoha zajímavostí, například postel, která měla údajně zadní vchod, kterým mohla být žena odvedena do žaláře, pokud s ní nebyl pán spokojený, a projdete se i tajnými dveřmi do knihovny.

Hrad Czocha – postel pána i se zadními dveřmi

Zámek se nachází nad jezerem Leśnia. Ve skutečnosti  se však jedná o přehradu vybudovanou na začátku 20. století. Slouží jako vodní elektrárna a k rekreaci a za podívanou stojí i vycházka k samotné hrázi.

Hrad Czocha – přehrada Lesnia

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.