fbpx

„Hardwarové“ pozvání

Hardware (z anglického významu „železářské zboží“ nebo také „nářadí“, v IT slangu je to prostě „železo“) Takže vás zvu na krátkou návštěvu do šumavského městečka Železná Ruda. Není velké počtem stálých obyvatel, ale narůstá počtem návštěvníků toho krásného koutu Šumavy. Centrem města je Klostermannovo náměstí s nepřehlédnutelnou cibulovitou věží kostela Panny Marie Pomocné z Hvězdy.

 

Naproti přes rušnou silnici je v budově zářící novotou otevřeno Muzeum s expozicí historických motorek a výstavou k výročí osvobození města americkou armádou, ve dvoře se naskýtá možnost občerstvení v Zámecké restauraci – tato nejstarší budova bývalého zámečku byla pro svůj zchátralý stav původně určena k demolici. O pár metrů níže směrem k hlavní křižovatce je v bývalé vile sklářské rodiny Abelů Městské muzeum, které nás seznamuje s historií výroby železa, sklářských hutí a výroby skla, se životem obyvatel Železné Rudy a okolí.

 

Ještě se stavíme v Infocentru v budově městského úřadu vedle Zámečku pro mapky, rady, plány a další potřebné či žádoucí informace a můžeme vyrazit do okolního terénu na pěšky nebo samozřejmě na kole. Nezapomeňte ještě s sebou vzít proviant, někde se nemusíte dostat k osvěžovně dost dlouhou dobu nebo může být v cíli objekt zájmu zavřen.

 

Cyklisté si vyberou některou z nově značených cyklotras – je tu pro ně řada cyklostezek s asfaltovým povrchem, dřevěnými mostky, odpočívadly a vyhlídkovými věžemi, většina z nich je už naštěstí vedena mimo hlavní silnice s velkým provozem. Dotace z EU jsou tu vidět na každém kilometru. Směr a náročnost si zvolte dle svých fyzických sil a posledního modelu kola – na Prášily, na Nová Hůrka a přes jezero Laka, na bavorskou stranu, pro velmi zdatné cyklisty se nabízí výjezd serpentinami na Špičácké sedlo nebo na Pancíř, odtud na Černé jezero a po magistrále Královským hvozdem třeba prudce dolů do Hamrů a zpět si vyšlápnout na parkoviště ve Špičáckém sedle, pro cyklobohatýry s nezměrnou fyzičkou je tu ještě skvělý Bikepark a Singltrek. Pro rodinné příslušníky a křehčí partnery volíme volnější kopce i sjezdy směrem k Hůrce nebo použití cyklobusů při přepravě na větší vzdálenosti.

Turisté se vybaví proviantem podobně jako cyklisté a navíc si mohou vybrat značené cesty i do míst, kam cyklisté mají se svými ocelovými či titanovými oři vjezd zakázán. Do 20 kilometrů na den se vejdete pohodlně pěšky krásnými stinnými alejemi přes Debrník (zaniklá sklářská obec se zbouraným zámečkem v r. 1989) Ferdinandovým údolím na bavorskou stranu s výšlapem na Kleiner und Grosser Falkenstein s úžasnými výhledy do krajiny od vrcholového kříže. Zpět se lze vrátit přes Zwieselwaldhaus a Hans-Watzlik- Hain(památník s výhledy) do Bavorské Železné Rudy (Bayerisch Eisenstein) a navštívit na nádraží muzeum lokálek nebo zajímavé Infocentrum na bavorské či na české straně nádraží Železná Ruda-Alžbětín. Hranice mezi státy totiž vede středem nádražní budovy s velmi zajímavou a pohnutou historií nejen z doby „železné opony“. Do města se lze vrátit vlakem nebo dojít po žluté značce zpět na náměstí s odměnou v pohádkové cukrárně.

Další zajímavá trasa stinným lesem vede k tajemnému Čertovu jezeru, budete-li mít štěstí na počasí, ukáže se vám v celé kráse i s Jezerní stěnou, jinak tam hučí vítr a honí se tam všichni čerti. Pokračujte přes Rozvodí opravdu velmi prudce dolů (hůlky se budou hodit) po červené značce na jezero Černé – nejhlubší šumavské jezero. Tady si vychutnejte klid a rozhled. Po odpočinku se můžete vydat na Špičácké sedlo nebo po magistrále (tady už pozor na cyklisty) dojdete v pohodě po pevné cestě k nejvyššímu šumavskému vodopádu Bílá strž. Seběhnete si asi 200 m po schodech dolů pro fotky a zase nahoru na cestu. Ta vás dovede jako zdatné turisty i na vrchol Ostrého nebo se na odbočce uhnete a dáte se přímo dolů údolím Bílého potoka do Hamrů na vlak nebo autobus. Občerstvení lze využít pouze na chatě Papírna, ostatní byla zavřena pro nedostatek hostů a personálu. Bohužel. V odpočinkový den lze využít sedačkové lanovky na Pancíř. Výhled z lanovky na vrcholy Šumavy máte v ceně jízdného. Za ty další si už musíte zaplatit na chatě v recepci a vystoupat po schodech na rozhlednu nad restaurací Pancíř. Osvěženi čerstvým vzduchem a lahodnou krmí či pitivem můžete sjet lanovkou zase dolů nebo se zajít podívat na pramen řeky Úhlavy či na druhé straně hory na pramen říčky Řezné a sejít pomalu po modré značce až do Železné Rudy. Další dny na vás čekají třeba naučné stezky kolem města – Sklářská NS – po stopách zaniklých sklářských hutí, Tetřeví NS – za výskytem chráněného tetřeva, NS o skrytém opevnění Železné Rudy a okolí – to se budovalo ještě v letech 1990 – dodnes je prý Železná Ruda s Alžbětínem nejvíce chráněné město u nás … Ale vám se otevře po všech stránkách s nabídkou toho nejlepšího, co si můžete přát po stránce sportovního i kulturního vyžití. Tato část Šumavy vás nikdy nezklame. A pokud by vám více či méně zapršelo, važte si toho, je to pravý domácí šumavský déšť, a to každý také nemá …

 

Autor: Drahoše Ouzká

 

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.