fbpx

Hohensalzburg: pevnost biskupů nad Salzburgem

Nad střechami barokních budov historického centra Salzburgu trůní na vysokém vrcholku nedobytná pevnost Hohensalzburg, která byla důležitou rezidencí salzburských biskupů. Ohromný pevnostní komplex patří mezi nejrozlehlejší středověké hrady v Evropě. Díky pohádkovému až drsnému vzhledu pevnosti i jeho poloze v jednom z nejkrásnějších rakouských měst je oblíbenou a vyhledávanou atrakcí.

Pevnost Hohensalzburg – Salzburg (Rakousko)


Historie hradu sahá do 11. století. Tehdy totiž začaly spory mezi papežem a králem o to, kdo bude jmenovat biskupy. Kvůli těmto sporům i problému s jednotností a oslabením církve se rozhodl salzburský arcibiskup Gebhard postavit tři pevnosti, jejichž úkolem bylo ochránit a posílit jeho moc. V roce 1077 se začalo se stavbou tří pevností. Mezi nimi je Hohensalzburg, nedaleký hrad Hohenwerfen a vzdálenější štýrský Friesach.

Na pevnosti Hohensalzburg v Salzburgu (Rakousko)

Pevnost se začala dále rozvíjet během 15. a 16. století, kdy byla salzburským arcibiskupem  Leonhardem von Keutschach rozšířena do dnešní podoby. Tehdy totiž probíhaly války s Maďary i selská povstání a bylo třeba zajistit nedobytnost hradu i s pokročilejšími vojenskými technikami. A rozšíření byla úspěšná, protože dodnes nebyla pevnost dobyta.

Pevnost Hohensalzburg a výhled na Salzburg (Rakousko)

Během rozšiřování na přelomu 15. a 16. století také vznikla první jednoduchá zubatka na zásobování hradu. Roku 1892 zde poté byla otevřena lanová dráha současných rozměrů, která v zmodernizovanější podobě funguje i dnes, kdy na hrad vyváží z dolního centra Salzburgu návštěvníky pevnosti.

Hohensalzburg – lanovka (Rakousko)

Mimo obranné funkce i sídla salzburských arcibiskupů měla pevnost další účely, i když na svůj rozsah a podobu se nejedná o nic nečekaného. Byla zde umístěna vojenská kasárna i věznice. Mezi nejznámější vězně patří arcibiskup Wolf Dietrich, kterého zde doživotně do žaláře zavřel jeho vlastní synovec a následovník. Vězněni zde byli i italští vojáci během první světové války nebo nacisté před anšlusem.

Vyhlídková věž hradu Hohensalzburg (Rakousko)

Pokud se rozhodnete, pevnost si pořádně prohlédnout, nechte si na ni dostatek času. V rámci vstupenky na Festung Salzburg máte volné vstupy do jednotlivých objektů hradu. Nachází se v nich několik muzeí a expozicí. Určitě nezapomeňte vyjít na hradní věž, ve které máte celou pevnost i město Salzburg jako na dlani. Krásné výhledy na barokní centrum Salzburgu i další části města máte z četných bašt a teras na hradě.

Muzeum na hradě Hohensalzburg (Rakousko)

Na pevnosti jsou i restaurace, kde můžete posedět u nějaké rakouské speciality, či jen u sklenky dobrého rakouského piva nebo vína. Na pevnost se můžete dostat pěšky i pomocí již zmiňované lanové dráhy. V obou případech se ale můžete projít i dál po hřebeni Mniší hory, na které se pevnost nachází.

Pohled na Salzburg a pevnost Hohensalzburg (Rakousko)


Další zajímavosti z této země najdete na naší stránce o Rakousku. Také se můžete podívat na naše poznávací zájezdy nebo prohlédnout všechny kategorie zájezdů plných zážitků.

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Hohensalzburg: pevnost biskupů nad Salzburgem […]

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.