fbpx

Francouzská kuchyně: jaká jsou typická jídla a speciality z Francie

Francouzská kuchyně si za staletí vytvořila dobré renomé. Dala světu mnoho populárních receptů, ráda se opírá o víno a kvalitní sýry. Místo orientálního koření čekejte u francouzských jídel čerstvé bylinky. Ve Francii vznikl legendární Michelinův průvodce, který vybírá ty nejlepší restaurace světa. Francouzská gastronomie byla zařazena na světový seznam nemateriálního kulturního dědictví UNESCO.

Francouzská kuchyně – kachna na medu


Polévky

Typickou francouzskou polévkou je Bisque. Je to jemná krémová polévka z korýšů. Místo korýšů se může polévka připravit i z langust, humrů, krabů či garnátů. Známá je taky francouzská cibulová polévka, neboli Soupe à l’oignon. Ta je vařená z karamelizované cibule a vývaru z hovězího či kuřecího masa. Francouzská cibulačka se podává s krutóny z bílého chleba a strouhaným sýrem.  Soupe de pistou je typická provensálská polévka. Připravuje se z rajčat, bazalky, fazolí a brambor. Nesmíme zapomenout na rybí polévku Bouillabaissa (bujabéza).

Francouzská polévka Bisque

Rybí polévka z Francie Bouillabaissa (bujabéza)

Hlavní chody

Nejrozšířenějším jídlem francouzské gastronomie jsou Crêpe, neboli palačinky, které přijaly země snad  z celého světa. Nesmíme je ale brát jen jako sladké jídlo. Dobré jsou slané se sýrem, šunkou, zeleninou či vajíčky. Jídlo Ratatouille v poslední době proslavil film s roztomilou a šikovnou krysou. Je to jednoduché vegetariánské jídlo, tvořené pečenou zeleninou s provensálským kořením. Do  Ratatouille patří lilek, cuketa, paprika, cibule, rajčata, česnek a další přísady na dochucení.

Francouzská kuchyně – Crêpe (palačinky)

Francouzské zeleninové jídlo Ratatouille

Boeuf bourguignon, neboli hovězí po Burgundsku, je celkem populární francouzský recept. Hovězí maso se zeleninou v omáčce z červeného vína. Do jídla se přidávají houby, cibule nebo mrkev. Typickou přílohou je bramborové pyré. Další burgundskou specialitou jsou Escargots de Bourgogne. Jsou to šneci vaření s máslem, vínem či vývarem.

Francouzské jídlo – hovězí po burgunsku neboli Boeuf bourguignon

Francouzská kuchyně – vaření šneci Escargots de Bourgogne

Cassoulet je masová směs, do které patří mimo vepřového a dalších mas také klobása a fazole. Quiche (kyš) je tradiční francouzský koláč, který poslouží jako lehké jídlo či předkrm a je možné na něj dát jako na pizzu co přijde k chuti. Nejznámější je Lotrinský quiche, na který patří smetana, vejce a slanina. Správně na něj nepatří sýr, kterým se začal doplňovat. Coq au vin (kohout na víně) je drůbeží maso vařené na víně s houbami, slaninou a bylinkami.

Francouzská kuchyně – Cassoulet

Francouzský koláč Quiche

Francouzi nezanevřeli ani na jídla stavěná na bramborách. Pommes de terre gratinées jsou gratinované brambory, které se podávají se smetanou, sýrem či žampiony. Mimochodem, s pěstováním žampionů se začalo právě ve Francii. Moules marinières jsou marinované slávky, které jsou typické především pro Normandii a Bretaň.

Legendární, ale pro našince trochu děsivé je jídlo Cuisses de grenouille, neboli žabí stehýnka. Ale není se čeho bát, chutná to jako kuřecí maso. Často se podávají jen tak opečené na oleji, někdy se salátem a dipem. Truffle jsou lanýže, čili celkem luxusní lahůdka považovaná za nejdražší potravinu světa. Lanýže se připravují na nejrůznější způsoby, například na rizota, těstoviny, saláty a paštiky. I když mají intenzivní aroma blížící se vůni petroleje, jejich chuť se prý nedá s ničím srovnávat.

Marinované slávky – Moules marinières

Francouzská kuchyně – Truffle neboli lanýže

Dezerty

Víte, že slovo dezert pochází právě z francouzštiny? Slovo má označovat poslední jídlo, které by mělo být ze sýra, ovoce a něčeho dobrého sladkého. Crème brûlée je dezert tvořený z krému podobného pudingu (ze žloutků, smetany, cukru a vanilky) a posypaný cukrem, který je následně díky flambování proměněn v karamel. Soufflé au chocolat, čili čokoládové suflé, je jemný čokoládový dezert. Těsto získává svou jemnost díky bílkům v těstě a pod jeho křupavou krustou se ukrývá tekutá čokoláda. Pain au chocolat je roláda z listového těsta plněná čokoládou. Mille-feuille jsou řezy, které tvoří tři vrstvy křupavého listového těsta, které jsou proložené pudinkem nebo šlehačkou a ovocem. Na vrchu jsou dozdobeny polevou či jen něčím dobrým posypané.

Francouzská kuchyně – dezert Crème brûlée

Francouzská kuchyně – dezert čokoládové soufflé

Mousse au chocolat je pohár s čokoládovým krémem a navrchu může být doplněn šlehačkou či ořechy. Profiteroles (profiterolky) je obdoba našich větrníků, jen ve Francii jsou menší a podávají jich více jako jednohubky. Mohou se i polít čokoládovou polevou. Tarte tatin je sladký francouzský koláč z listového těsta s plátky jablíček navrchu. Prý vznikl omylem, kdy byl jablečný koláč naservírován naruby v hotelu Tatin, ale hosté si ho takto oblíbili.

Francouský dezert – Mille feuille

Francouzská kuchyně – Profiteroles (profiterolky)

Francouzské sýry

K Francii neodmyslitelně patří kvalitní sýry. Mezi ně patří například roquefort, sýr se zelenou plísní z ovčího sýra. Z kravského mléka je camembert, jemný plísňový krémový sýr. Podobný je jemný sýr brie, ten se však dělá ve větších bochnících koláčově porcovaných. Chèvre je měkčí sýr ze syrového nepasterizovaného kozího mléka. Bleu d´Auvergne je kravský sýr s modrou plísní. Comté je déle zrající tvrdý sýr z kravského mléka.

Francouzské sýry jsou součástí francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně – francouzský sýr Brie

Další speciality

K Francii neodmyslitelně patří bagety (baguette). Těsto na dlouhý úzký chléb je dokonce definované zákonem. Skládá se především z pšeničné mouky, vody, kvasnic a soli. Správná bageta je přes 60 centimetrů dlouhá, ale může mít i metr. Croissant – pečivo půlměsícovitého tvaru z kynutého máslového těsta. I když se plní různými sladkými i slanými náplněmi, originál zůstává ten jen s máslem. Fougasse je chléb, ve kterém bývá zapečena i slanina, olivy, sýr i sušené ovoce. Mívá zvláštní tvar s dírami připomínající mořskou mušli.

Francouzské speciality – baguette (francouzská bageta)

Francouzské speciality – krvavá klobása Boudin noir

Boudin noir je klobása, která má své tmavé zbarvení díky krvi. Mimo krve obsahuje vepřové maso, tuk a cibuli. Francouzi mají rádi i paštiky. Jednou takovou je Terrine – hrubě mletá paštika ze zvěřiny i drůbeže, která se zapéká ve tvaru bochníčků a při servírování krájí na plátky. Pistou je francouzská obdoba italského pesta – omáčka z drcené bazalky, olivového oleje, česneku a parmezánu. Dijonská hořčice také dochutí mnoho jídel. Důležitou součástí je mimo hořčičných semínek bílé víno či šťáva z hroznů. Nesmíme ale opomenout, že má pikantní chuť.

Nápoje

Nejtypičtějším francouzským nápojem je víno. Francouzská vína jsou považována za jedna z nejlepších na světě. Právě z Francie pochází odrůdy jako Savignon, Chardonnay, Pinot noir či Merlot. Ve Francii se nachází region Champagne, kde má svůj domov ještě slavnější šampaňské víno. Mimo víno, k francouzským nápojů patří koňak. Ten pochází z francouzského města Cognac a jedná se o brandy z bílého suchého vína. Evian je takřka národní značka prémiové minerální vody z oblasti u Ženevského jezera.

Výroba francouzského vína Chardonnay

Francouzský nápoj Cognac (koňak)

4.5 11 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.