fbpx

Vlčí výběh ve Srní: vlčí stezka nad vlčí oborou

Za nevšedním zážitkem se můžete vydat do šumavského Srní, kde se můžete podívat na vlky v jejich přirozeném prostředí. Je tu totiž vlčí výběh, který je volně přístupný turistům pomocí dlouhatánské lávky přes celou jeho délku.

Srní – Vlčí výběh


Vlčí výběh má asi 3 hektary a je zakomponován do přirozené krajiny. Nejedná se tak o žádný malý výběh a tak můžete vlky sledovat jako kdyby byli ve volné přírodě. K pozorování vlků tu stojí 300 metrů dlouhá lávka, na které se nacházejí pozorovatelny, které jsou ve dvou případech dokonce zastřešené. Tato lávka vede asi 4 metry nad terénem a vlci se zde dají pozorovat na obě strany.

Srní – vlčí obora

Žije zde smečka, která čítá více jak 10 jedinců. Tito vlci jsou na přítomnost člověka zvyklí a tak s trochou trpělivosti a chvilkou bystrého pozorování (nebo čekáním na spozorování jiným návštěvníkem) nebývá problém vlky zastihnout. Se štěstím se ukáže v plné kráse celá smečka. Pokud ho doma máte, určitě si sebou vemte dalekohled. S ním se Vám budou vlci pozorovat lépe. Fotografové ho zase nahradí pořádným zoomovým teleobjektivem.

Srní – Vlčí výběh

Zajímavosti o vlcích se můžete dozvědět v návštěvnickém centru. Odtud se dají vlci pozorovat pomocí ovládaných kamer. V budově návštěvnického centra je i informační centrum s prodejem suvenýrů, občerstvení a počítá se i s dětmi, pro které je zde připravené hřiště.

Srní – Vlčí výběh a expozice

Mezi návštěvnickým centrem a samotným výběhem vede 2 kilometry dlouhý naučný okruh, takzvaná Vlčí stezka. Na něm se dozvíte informace nejen o těchto psovitých šelmách a jejich přítomnosti v šumavské přírodě, ale i o některých stromech a rostlinách typických pro šumavskou krajinu.

Srní – vlčí stezka

Vlci jsou zvířata žijící ve smečkách a jsou schopni spolupráce i logického myšlení. Vzhledem k tomu nemají problém si ulovit svou kořist. Vlci se po vyhlazení zase pomalu vrací do české krajiny. Jsou však vůči lidem plaší a tak jsou vidění v divoké přírodě vzácné. I přes jejich pověst před člověkem volí útěk.

Srní – vlčí farma

Otevírací doba a cena

Za vstupné do obory ani návštěvnického centra se neplatí. Zpoplatněné je pouze parkoviště. Otevírací doba (na rok 2020) je od června do října denně 8:30 až 16:00 (polední přestávka 12:00 až 13:00). Aktuální otevírací doba je na stránkách Národního parku Šumava, který areál provozuje.

TIP: do Vlčího výběhu u obce Srní se můžete podívat během poznávacího zájezdu na Šumavu – Ještě jednou Modrava.

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.