fbpx

Łeba: městečko na severním pobřeží Polska

Oblíbené polské letovisko Łeba leží přímo na “nekonečné” písečné pláži u Baltského moře. Samotné město je oblíbeným cílem výletů i rušným přístavem, kde se sjíždějí soukromé jachty a plachetnice. Město je obklopeno nejen mořem, ale i jezery a také Sloviňským národním parkem.


Město Łeba je přímořské letovisko na úplném severu Polska nedaleko města Gdaňsk. Centrum má ráz malého městečka, jehož středem vede široká promenáda obklopená množstvím cukráren a obchůdků se vším možným. Čím jste blíže moři, tím se poté město pomalu proměňuje v kýčovitý zábavní park plný atrakcí a stánků.

Pobřeží u městečka Łeba

Svou popularitu však město získalo kvůli něčemu jinému. Pravidelné silné větry a také mořské proudy sem dostaly množství jemného písku. Proto zde na pobřeží vznikla krásná písečná pláž a to dokonce u moře, které je z celého světa nejméně slané. Hned u pláže jsou k vidění písečné duny a taky chudé porosty rostlin, které se dokážou v takto písečném prostředí uchytit.

Takřka nekonečná pláž vybízí k vycházkám, v jemném písku ideálně naboso. V letních měsících mořské pobřeží láká i ke koupání. I když vzhledem ke geografické poloze není voda v moři úplně nejteplejší, v létě dosahuje teploty 20 °C.

Łeba – písečné duny a poušť

Město leží hned mezi dvěma jezery, ze západu je obklopeno jezerem Łebsko a z východu zase jezerem Sarbsko. Nedaleko prvně zmiňovaného se nachází muzeum věnované německé vojenské technice z doby nacismu, především raketových střel.

Svou pozornost si však více zaslouží jiná zajímavost. Hned na západ od města Łeba se rozprostírá Sloviňský národní park, jeden z nejznámější polských přírodních parků. Sloviňský národní park skrývá jezera a mokřady i písečné duny polské “Sahary”.

Sloviňský národní park


Poznávací zájezdy do nejatraktivnějších oblastí Polska: Velký okruh Polskem

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.