Mnoho báječných receptů máme s Rakouskem společných. I meruňkové knedlíky. Tyto, které pocházejí z prosluněného údolí Wachau jsou přece jenom trochu jiné. I když pocházejí původem z Dolního Rakouska, během cest do Rakouska se s touto pochoutkou setkáte po celé zemi. A také si je můžete zkusit doma podle našeho receptu.
12 meruněk
12 kostek cukru
140 g másla
140 g krupice
140 g hladké mouky
2 žloutky
2 bílky
500 g tvarohu
200 g másla
400 g strouhanky
80 g cukru, vanilkový cukr, sůl, mletá skořice a moučkový cukr
Nejprve máslo našleháme do pěny a postupně přidáme žloutky, krupici a špetku soli. Poté našleháme bílky a jemně vmícháme do směsi. Postupně přidáme hladkou mouku a tvaroh. Ze směsi vypracujeme hladké těsto.
Z těsta uděláme přibližně osm centimetrů silný váleček a dáme ho na půl hodiny až hodinu odpočinout do ledničky.
Následně omyjeme meruňky a odstraníme z nich pecky, které následně nahradíme kostkou cukru. Meruňky poté zabalíme do těsta a vytvarujeme knedlíky. Knedlíky dáme do téměř vroucí vody, která ale nesmí bublat, na 15 minut.
Do rozehřátého másla přidáme strouhanku, cukr a vanilkový cukr. Necháme osmažit do zlatova a dochutíme skořicí. Uvařené a osušené knedlíky obalíme ve směsi, polijeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. Podáváme.
Vyzkoušeli jste recept? Napište do komentářů níže.
Štítky: kuchyně, rakouská kuchyně, Rakousko, recepty