Čokoláda, sýry a fondue. Pomalu každého, kdo to slyší, hned napadne Švýcarsko. Nicméně v zemi, kde najdete nejvyšší evropské vrcholky, velká jezera i vyhlášené vinařské oblasti bychom se nemuseli omezovat jen takto. I Švýcarsko má své speciality, které překvapí a které byste nečekali.
Švýcarsko je zemí několika národů a tak samotná švýcarská gastronomie je často propojena se zvyky sousedních států. Máme tady tak jídla z německé, francouzské či italské kuchyně. Švýcaři zároveň čerpají z toho, co jim jejich horské a podhorské oblasti přinesly. V receptech je plno brambor, uzenin a sýrů. Z jezer zase pochází oblíbené sladkovodní ryby, jako například pstruzi, štiky nebo okouni.
U Švýcarů se s žádnou velkou vášní pro polévky nesetkáme. Nicméně i tak v zemi helvétského kříže můžeme několik zajímavých jídel najít. Jednou z nich je Basler Mehlsuppe, která, jak již název napovídá, je spojená hlavně s městem Basilej. Polévka má nahnědlou barvu, kterou získá díky tmavé jíšce, ze které je připravená. Dále obsahuje ještě cibuli a nakonec se posype strouhaným sýrem.
Kappeler Milchsuppe je švýcarská polévka, která pochází z venkovské farmy. Základem polévky je mléko a dále do ní patří například rozmíchané vejce a podává se s krutóny. Pokud žijete v přesvědčení, že dršťky jedí jen Češi, tak vás zklameme. Busecca Ticinese je typická polévka z italsky mluvící části Švýcarska. A nezbytnou součástí této polévky jsou právě dršťky, případně brambory.
Fondue samo o sobě neznamená ani tak jídlo, jako spíš tradici, se kterou je vychutnáváno. Tradice se zakládá na tom, že skupina hladových stolovníků se sejde u stolu a společně pojídají u kotlíku nejrůznější dobroty. Jídlo se namáčí pomocí speciálních dlouhých vidliček a kotlík se sýrem či čímkoliv jiným se tradičně ohřívá pomocí petrolejové lampy. A pokud si dáte fondue v restauraci, dejte si pozor. Kdyby vám něco spadlo do kotlíku, budete muset za přátele zaplatit.
Úplně nejtypičtější je sýrové fondue. Sýr se někdy rozpouští s pomocí nějakého alkoholu, třeba třešňovice. Poté se v kotlíku se sýrem namáčí kousky bílého chleba. Mimo chleba můžete vyzkoušet třeba zeleninu, jako mrkev či brokolici, nebo houby. Jako sýr se používá několik typů, které se mohou i navzájem kombinovat. Mezi ně patří ementál, gruyère nebo appenzeller.
Rozšířené je i masové fondue. Nicméně zde to není úplně jednoduché a existuje více přístupů. Pod názvem Fondue Bourguignonne můžete narazit na kotlík s bublajícím olejem, do kterého si každý postupně dává kousky masa. Obvykle se používá hovězí a samotný olej může získat aroma díky na čas přidaným bylinkám. K hotovému masu je možné přidat také různé omáčky a zeleninu. Podobně funguje i Fondue Chinoise, které patří původem do čínské kuchyně. V tomto případě se však maso vaří ve vývaru. Vývar, již posílený o chuť nedávno vařeného masa, se podává na konci hostiny.
Ke Švýcarsku patří čokoládové fondue, kde najdete kotlík plný rozpuštěné čokolády. I čokoláda může být dochucena pálenkou či třeba rumem. Do fondue se nejčastěji dává ovoce, ale můžeme se setkat i se sladkým pečivem a sušenkami.
Nejznámější švýcarskou specialitou (mimo fondue) je Raclette. Jedná se o celkem jednoduchý pokrm, kdy část nakrojeného bochníku sýra se nahřeje na zdroji tepla, ideálně u plamene ohně ze dřeva. Část tohoto roztaveného sýra se seškrábne z bochníku na talíř. Teplý a ještě roztavený sýr se podává s nakládanou cibulí nebo okurkami a s bramborem vařeným ve slupce. Brambor si poté každý hodovník oloupe sám.
Další švýcarskou mňamkou jsou Rösti. To je smažená směs zejména ze strouhaných brambor. Dnes už jsou rozšířeny i v Rakousku, a to s různými tvary. Nicméně originální jsou ve Švýcarsku, mají tvar malých kulatých placiček. Rösti se podávají jako jednoduché jídlo, příloha a pokud se do těsta přidá kupříkladu šunka či sýr, je z toho plnohodnotný pokrm.
Polenta je spojována hlavně s Itálií, ale rozšířila se i v italských regionech Švýcarska. Kupříkladu v kantonu Ticino. Polenta je kaše z kukuřičné mouky, která je velmi hutná a zasytí. V kantonu Ticino se podává nejvíce s dušeným hovězím masem, které bylo dušeno ideálně na červeném víně. V restauraci zakládající si na starých tradicích se můžete setkat s tím, že polentu ohřívají ve velkém kotli. Z Itálie se do Švýcarska rozšířilo i Risotto. Rizoto se obvyklé dělá s cibulí, houbami a strouhaným sýrem. Ale v kantonu Valais se pěstuje šafrán a i ten může ochutit tuto specialitu.
Pro mnoho hladových žaludků může být lákavé Berner platte, neboli Bernská mísa. Ta pochází z hlavního města země. Na talíři se podává veliký výběr mas. Na talíři můžete tak nalézt vařené či uzené hovězí, uzený vepřový jazyk, koleno či žebra. Navíc na talíř patří i párek, klobása a k tomu zelí či sušené fazolové lusky a jako příloha brambory. No prostě doslova celá paleta ne příliš zdravých, ale dobrých věcí.
V Zurichu mají jednu svou oblíbenou specialitu. Tou je Zürcher Geschnetzeltes. Jde o telecí proužky v husté smetanové omáčce s houbami. Jako příloha se ideálně hodí Rösti, ale jídlo se podává i s rýži či těstovinami. A jídlo je ideální zapít bílým vínem. Älplermagronen jsou takové pastevecké makaróny. Recept vychází z toho, co mají pastevci na salaši k dispozici. Směs ze sýru, cibule, mléka, smetany či jablek se podává s těstovinami. Někdy se jídlo podává se smaženými cibulovými kroužky a jablečnou omáčkou. Nicméně do receptu je možné přidat cokoliv a v podstatě se jedná o recept se štítkem „co dům dal“.
Müsli už je tak spjaté s běžným životem, že člověka ani nenapadne přemýšlet, kde se poprvé objevilo. A právě ve Švýcarsku spatřilo světlo světa. Takzvané Bircher müsli vymyslel lékař Maximilián Oskar Bircher-Brenner. Ten toto jídlo stvořil s myšlenkou, že obiloviny a ovoce jsou zdravější než masitá strava. Původní recept spočívá v tom, že se oves nechá přes noc namáčet.
Švýcarská čokoláda je kapitola sama o sobě. Tradice pravděpodobně začala z důvodu, že v horské oblasti jakou Švýcarsko je, se nejvíce dařilo ze zemědělství chovat krávy produkující mléko. Když poté došlo k dovozu kakaových bobů z dalekých zemí, výroba čokolády umožnila využití zdejšího mléka i získání finančně zajímavého podnikání. Ve Švýcarsku navštěvujeme hned několik čokoládoven, které nabízejí ochutnávky i nahlédnutí do průmyslové výroby hnědé pochoutky.
Zopf je tradičním sladkým pečivem z kynutého těsta, které je spleteno do copu. Toto bílé pečivo typické pro švýcarské pekárny je až nápadně podobné české vánočce. Podobný je Birnbrot, doslova hruškový chléb. Jedná se o tradiční švýcarský závin se sladkou náplní.
Na závěr si také můžete dát typický švýcarský ovocný dort. Například Zuger Kirschtorte, což je třešňový dort nebo Rüblitorte, který je z karotky, skořice, mandlí, vajec či brandy.
Ve Švýcarsku jsou vyhlášené vinné oblasti s kvalitním vínem. Švýcarské víno se často nevyváží. Proč by, když je tak dobré. Mezi vyhlášené oblasti patří oblast u Ženevského jezera a v údolí řeky Rhóny u města Sion. Pro tuto oblast je typické suché bílé víno Fendant.
Ve Švýcarsku se také destilují nejrůznější druhy ovoce. Mezi nejoblíbenější ovoce pro pálení patří višně, hrušky či švestky. Stejně tak jsou oblíbené i likéry z alpských bylinek. Z pelyňku a dalších bylin se zase dělá absint, který vznikl právě v této alpské zemi.
Určitě se také podívejte na naše zájezdy do Švýcarska. Nejoblíbenějším programem je náš poznávací zájezd do Švýcarska za přírodou i horskými expresy.
Štítky: alpská kuchyně, Alpy, Bern, gastronomie, jídlo, kuchyně, švýcarská kuchyně, Švýcarsko
Cookie | Délka | Popis |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |