Pečící šílenství ohledně vánočního cukroví propuká i v Dánsku. V této skandinávské zemi provoní domovy vanilka a stoly zaplní jemné křupavé laskominy. Pro Dánsko jsou typické máslové sušenky Vaniljekranse, na kterých se vanilkou nešetří.
Vaniljekranse můžeme doslova přeložit jako vanilkové věnečky a jejich vzhled nijak nepřekvapí. I když se jedná o vskutku dobrou pochoutku, jejich výroba není náročná a nepředstavuje příliš mnoho kroků. I proto se tyto máslové věnečky rychle rozšířily nejen mezi Dány, ale pod různými variacemi daleko za hranicemi království.
Kdy tento recept vznikl už asi přesně nezjistíme. Nicméně rozmach dánských vanilkových věnečků se datuje do 19. století, někdy i do 18. století. Tehdy se prý začaly mezi lidmi šířit pečící trouby, které umožnily přípravu tohoto cukroví. Vaniljekranse vydrží dlouho čerstvé. Je tak možné vanilkové věnečku napéct předem a delší dobu uchovávat. Typicky v plechové krabičce.
V tradiční plechové krabičce se stále prodávají vanilkové sušenky pod tradiční značkou Danisa. Značka Danisa se rozšířila na všechny kontinenty, jen ne do střední Evropy. V Česku tak není moc známá. Neomezují se jen na věnečky, ale dělají máslové sušenky různých tvarů. Do některých přidávají i rozinky.
Jak již bylo zmíněno, příprava je vskutku jednoduchá a nezabere příliš času. Co se týče vybavení, mimo pečící trouby se bude hodit cukrářský sáček.
Ingredience
250 g hladké mouky
200 g másla
180 g cukru moučka
75 g mandlí nebo mandlové moučky
1 vejce
1 lusk vanilky
Toto je množství, díky kterému byste měli získat 30 až 40 věnečků o průměru 5 cm.
Postup
1 Nejprve rozkrojte vanilkový lusk. Tupou stranou nože seškrábněte semínka. Samozřejmě se nabízí i použití vanilkového cukru nebo extraktu, ale tradice je tradice.
2 Pokud máte celé mandle, je potřeba z nich udělat moučku. K tomu poslouží mixér.
3 Poté je potřeba všechny suroviny smíchat dohromady a vypracovat těsto. Těsto by se nemělo míchat zbytečně dlouho, aby věnečky byly stále křehké. Veškeré suroviny by také měly mít pokojovou teplotu.
4 Plech si zase vyložíte pečícím papírem. Následně si těsto dáme do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a můžeme začít tvořit první věnečky. Těsto protlačujeme do věnečků o průměru přibližně 5 cm. Je potřeba počítat s tím, že těsto je na tuto formu tvarování hustší a bude to chtít trochu síly. Pokud se nám věnečky nelíbí, můžeme udělat plná kolečka či jiné tvary.
5 Nezbývá, než věnečky vložit do trouby rozehřáté na 190 °C a péct přibližně 5 až 10 minut (dokud nedostanou nazlátlou barvu).
Už jen nezbývá než si dopřát dánskou julehygge, což je označení pro jejich domáckou pohodu patřící k Vánocům.
Další recepty naleznete na stránce cestovatelské gastronomie.
Cookie | Délka | Popis |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |