fbpx

Belgické hranolky: Recept na originální postup z Belgie

Nejnárodnějším jídlem Belgie jsou hranolky a Belgičané jich za rok sní pomalu tolik, kolik sami váží. Ale proč se jim v angličtině říká francouzské hranolky? A jak se pravé hranolky z této země Beneluxu připravují? To vše si tady přečtete.

Belgické hranolky


Belgické hranolky je možné koupit v Belgii na každém rohu. Po celé zemi jsou rozšířeny stánky zvané jako Friteries nebo Frituurs, které se na přípravu čerstvých hranolek specializují. Podávají se v papírových kornoutech a bývají polité nějakou omáčkou. Sami Belgičané nejraději volí majonézu. Běžně se ale setkáte též s kečupem, hořčicí, tatarkou či s načervenalou andaluskou omáčkou. V belgických Bruggách mají pomfritům věnované i vyhlášené muzeum.

Belgické hranolky – stánek v Bruggách

Belgičané jí často během dne za pochodu. Proto jim tato forma v kornoutu vyhovuje a můžou si je dát rychle na ulici. Belgičané hranolky používají i jako přílohu. Můžete na ně narazit například u slávek (pokrm Moules Frites), u hovězího na pivě (Carbonade flamande), krvavé klobásy (Bloedworst), rajčatovo-krevetového salátu (Tomate-crevette) nebo prostě pomalu u čehokoliv jiného vlámského i valonského.

Belgické jídlo Carbonade Flamande (hovězí na pivě) a belgické hranolky

Belgické hranolky se připravují jinak, než si je připravujeme doma. Začneme tukem. Správně se má používat hovězí sádlo, ale v historii hranolek přišli i s kombinací hovězího a koňského loje. Když však sádlo není, poradí si i s řepkovým olejem. Co by ale na tváři Belgičana vyvolalo nelibý pohled, by byl olivový olej. Ten je totiž příliš chuťově výrazný a potírá chuť samotných brambor. Samotný průběh smažení je též jiný. Hranolky se smaží hned dvakrát a to v jinak horkém tuku. Mezi každým smažením se musí nechat chvilku odpočinout. Co se týče brambor, záleží i na odrůdě. V Belgii mají oblíbenou odrůdu Binche.

Belgické hranolky – postup přípravy

Historie hranolek

Kde pomfrity vznikly, se přesně neví. Brambory se dostaly do Belgie přes Španělsko už v 15. století. Ti si také nárokují vznik hranolek. Pravda to tak trochu je i není. Když jednou ve Španělsku přišel hlad během třicetileté války, začali místní opravdu smažit brambory v oleji a dnes to podávají s omáčkou. Oproti Belgičanům se v případě Pyrenejského poloostrova jedná o brambory nakrájené na kostičky nebo smažené celé. Známé je tak španělské patatas bravas.

K vzniku hranolků tak, jak je známe, se váže příběh už z Belgie. Ten pochází z 18. století. Rybáři od řeky Mázy byli zvyklí lovit malé rybičky a ty poté smažili v kotlíku s tukem. V polovině onoho století však přišly tuhé zimy, Máza zamrzla a bylo po dlabanci. A aby měli co jíst, nakrájeli brambory na proužky a od té doby se hranolky začaly šířit do celého světa.

Belgické hranolky jak je Belgičané podávají

Mnoho lidí ale považuje za zemi vzniku hranolek Francii. Dokonce i anglický název „french fries“ znamená „francouzské smažené brambory“. Podle Belgičanů je tento název prachsprostý omyl a pro vznik tohoto názvu mají jasnou odpověď. Během první světové války dorazili do Belgie američtí vojáci. No a čím jiným pohostit v Belgii hladovou kavalérii, než hranolkami. Jenomže vojáci byli ve frankofonní části země a tak si mysleli, že jsou ve Francii. Označení nesoucí název západního souseda bylo na světě a užívá se dodnes.

Když ale budeme zkoumat, ze které země přeci jenom hranolky pocházejí, moc přesných důkazů nenajdeme. Můžeme spekulovat o různých zemích, nicméně Belgičané je vzali za své a už k jejich zemi prostě patří. Průměrný Belgičan ročně sní 75 kilogramů této smažené pochoutky. Oproti tomu Američané proslulí fast-foody plnými jídel s pomfritem, jich sní o třetinu méně. Pak už jen nastává otázka, čím to, že Belgičané nejsou vůbec tlustí po takovém tučném jídle. Podle nich to však není žádná záhada. Dávají si je totiž samotné bez masa a dalších pokrmů, čímž ve skutečnosti nesní ani tolik tuku či živočišných bílkovin.

Belgická kuchyně – slávky a hranolky

Recept

Ještě by se slušelo říct, jak si pravé belgické hranolky připravit. Protože se u nás odrůdy brambor moc nehodí, budeme pracovat s varným typem C.

Ingredience: brambory, řepkový (arašídový) olej, sůl, omáčku (tatarka, kečup, majonéza, andaluská…)

Postup:

1 Nejprve brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky silné a široké právě 1 centimetr. Někteří lenivější kuchaři a Španělé do svých národních pokrmů je neloupou, ale správně jsou oloupané.

Belgické hranolky – recept na přípravu

2 Hranolky je potřeba vykoupat ve vodní lázní a osušit utěrkou. Je totiž potřeba odstranit bramborový škrob.

3 Poté je potřeba usušené hranolky usmažit v oleji. První smažení se dělá v tuku horkém 160° C a brambory se v něm nechají 5 minut. Nezapomeňte, aby byl olej čerstvý. Hranolky poté ztrácí na chuti a jsou i méně zdravé.

4 Poté je dobré hranolky utřít od oleje a nechat je několik minut odpočinout.

Belgické hranolky – smažení v oleji

5 Následuje druhé smažení. To už se dělá v teplejším oleji horkém 180° C. Délka je opět kolem 5 minut, ale řiďte se i vizuálně. Měly by být krásně zlatohnědé a pěkně křupavé.

6 Teď už posolíme a podáváme. Dáme si na ně i omáčku, kterou máme nejraději.

Při této přípravě uděláte belgické hranolky dobré, že se budete olizovat až za ušima. Nicméně už i Evropská unie narazila na to, že to není moc zdravé a vznikají karcinogenní látky. Proto se dají oproti tradicím brambory předvařit ve vodě a poté smažit méně v méně horkém oleji.

Belgické hranolky a německý Currywurst

Zaujal Vás tento recept nebo Vás zajímají další cestovatelské tipy? Sledujte nás na Facebooku. Taky si můžete přečíst o belgických vaflích.

5 2 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.