Irská káva je jedním z nejoblíbenějších irských nápojů, který je oproti třeba kávě vídeňské fakticky spjatý s touto zemí. Je to spojení kávy s chutí irských výrobků. Do této kávy totiž patří také irská whiskey a smetana od krav, které jsou součástí irské zemědělské krajiny. Navíc se správně podává v poháru, který by člověk spíš než na kávu tipoval na whiskey.
Irská káva má vypadat tak, že přibližně 2 deci filtrované kávy doplní třtinový cukr a panák irské whiskey. Navrch se poté dá asi 2 centimetry silná vrstva našlehané smetany, která je však stále tekutá. Onen efekt, díky kterému je irská káva tak populární, je v tom, že při pití se chuť studené smetany mísí s chutí kombinující slaďoučkou kávu s nahořkle ostrou whiskey.
Správně se má podávat ve skleničce s nožičkou, ve které zabere objem asi 230 ml. Tento drink se hodí speciálně do studené zimy a chladného deštivého počasí typického pro tento ostrovní stát. Dokonce má i své narozeniny, a to 25. ledna.
V českých podmínkách to nebývá vždy úplně tak, jaké by to mělo být. Například místo irské whiskey se používá skotská a někdy ani ta ne. Místo našlehané smetany se použije ztuhlá šlehačka ze spreje. Třetím nešvarem bývá to, že místo filtrované kávy se dělá z turka. Ačkoliv taková káva také zahřeje, do té pravé irské to má daleko.
Ke vzniku tohoto drinku se váže zajímavá historka, která pochází z roku 1942. Za jednoho deštivého dne se vznesl hydroplán z jednoho letiště v hrabství Limerick na západě Irska. Vzhledem ke špatnému počasí však musel svou cestu za velkou louži do Ameriky přerušit a vrátit se na irský ostrov. Když se prostydlí cestující vrátili na letiště, v letištní restauraci se Joe Sheridan rozhodl pro zahřátí do kávy přidat irskou whiskey. Na dotaz jednoho pasažéra, zdali se jedná o brazilskou kávu, prý odpověděl, že se jedná o irskou kávu. Aby ji znal celý svět, musela se nejprve dostat do podniku Buena Vista Cafe ve San Franciscu. Až z něj dobyla celý svět.
Příprava irské kávy není nikterak složitá, ale aby se dosáhlo plného požitkářského dojmu, není ji radno podcenit.
Složení
1,5 dcl filtrované kávy
3-4 dcl irské whiskey
2 lžičky třtinového cukru
5 dcl smetany ke šlehání (30 % tuku)
1 Nejprve je nutné vyšlehat smetanu. Je potřeba, aby byla pořádně vychlazená. Asi nejjednodušší a nejlepší metodou, jak ji vyšlehat, je prostě vzít metlu a mísu. Poté ji v míse šlehat metlou dokud nezhoustne – cca 30 vteřin. Smetana se dá připravit i třepáním ve shakeru nebo ve skleničce. Smetana musí být opravdu tučná, neboť to jí přidává chuť.
2 Do sklenice s nožičkou, která je vhodná na irskou kávu, nalijte kávu a rozmíchejte v ní cukr. Na to přidejte whiskey.
3 Nakonec nastane asi nejcitlivější operace přípravy Irské kávy. Navrch je potřeba opatrně nalít smetanu, aby nedošlo k promíchání. Dá se pomoci použitím lžičky. Když se to povede a udělá se asi 2 centimetry silná vrstva, budete moci brzy tento úspěch zapít.
4 Pokud byste toužili po výjimečné chuti, ještě můžete posypat čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem, mletou skořicí či vanilkovým luskem. Dobrá ale bude i bez toho, tak dobrou chuť 😀
Cookie | Délka | Popis |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |