fbpx

Rakouská kuchyně: ochutnejte klasické rakouské speciality

Kuchyně Rakouska je podobná té české a to díky tomu, že mnoho jídel pochází z doby Rakouska-Uherska. V té době čerpala nejen z uherské kuchyně, ale je velmi podobná i italské nebo německé kuchyni. Kuchyně je velmi ovlivněna také místními podmínkami. Alpské prostředí vytvořilo místo pro chov skotu, proto jako maso převažuje hovězí.


Rakouská kuchyně: Knedlík s vývarem

Polévky

V Rakousku jsou polévky velmi oblíbené a neodmyslitelně patří k rakouské kuchyni. Především pro alpské části země je typická Frittatensuppe, hovězí vývar s celestinskými nudlemi. Fritátovou polévku najdete snad v každé restauraci. Konkrétně pro Tyrolsko je typická Tiroler Germsuppe, opět hovězí vývar, pro změnu však s játrovými knedlíčky. Do hovězího vývaru se v Rakousku dávají i další knedlíky jako například špekový, zpravidla jeden velký. Jedna polévka s velkým knedlíkem stačí na zasycení přes den, pokud máte na ubytování kvalitní polopenzi. Ve Štýrsku vaří Kürbiskremsuppe, krémovou dýňovou polévku. Tu však mimo Štýrska často nenajdete. Z vlivů zahraničních kuchyní se dnes v Rakousku spíše setkáte s Tomatensuppe, čili rajskou polévkou nebo gulášovkou.

Hlavní chody

Jak už bylo řečeno, pro Rakousko je typické maso z krav. Snad nejznámějším jídlem je vídeňský řízek Wienerschnitzel z  tence naklepaných plátků telecího masa s bramborem. K tomu paří brusinková omáčka. Tafelspitz je hovězí špička vařená v hovězím vývaru se zeleninou. Někdy se v tom vývaru přímo servíruje jako polévka. Rakousko je rájem také pro milovníky sladkých jídel. Úplně nejčastějším sladkým jídlem je Germknödel, velký kynutý knedlík s povidly a zasypaný mákem. Obvykle politý máslem, někdy zase vanilkovou omáčkou. Tento kynutý knedlík může krásně posloužit jako malé občerstvení mezi vydatnou polopenzí během náročného dne. Kaiserschmarren je císařský trhanec podávaný zasypaný cukrem a s ovocem, třeba švestkovým kompotem. Marillenknödel jsou meruňkové knedlíky, kde se do meruněk místo pecky vloží správně kostka cukru a celý knedlík se obalí do strouhanky. Schlutzkrapfen jsou jihotyrolské plněné taštičky inspirované Itálií. Připomínají italské ravioli nebo polské pierogi.

Rakouská kuchyně: Zvěřina

Rakouská kuchyně: Vídeňský řízek

Rakouská kuchyně: Císařský trhanec

Rakouská kuchyně: Germknödel

Dezerty

Rakousko si snad každý spojuje s dvěma dezerty, Sachertorte a Apfelstrudel. Pravý Sachrův dort dostává svou chuť díky dvěma přísadám, čokoládě a meruňkové marmeládě. Na vršku nesmí chybět kousek čerstvé šlehačky. Štrůdl Čecha vůbec nepřekvapí, Rakušané ho však dělají i ze švestek, meruněk, tvarohu a dalších příchutí. Salzburger Nockerl jsou pečené vaječné bílky. Tento dezert ze Salzburgu se dá přirovnat snad jen k Pavlově.

Další rakouské speciality

Kdo navštěvuje alpské oblasti, tak ví, že na salaších často nabízejí prkénka s domácími šunkami a sýry z mléka kraviček pasoucích se okolo po stráních. Speck je typickým typem šunky. Co jsou pro Česko Tatranky nebo Horalky, tak pro Rakousko je národní sušenkou Neapolitaner. Nejznámější a také originální značkou je Manner. Neméně známé jsou Mozartovy koule ze Salzburgu.

Rakouská kuchyně: Almdudler

Nápoje

Převevším v údolí Wachau a ve východním cípu země u hranic s Maďarském se nachází oblíbené vinařské oblasti. Mnoho rakouských klášterů produkuje bylinné likéry. Piva jsou na tom v dnešní době vesměs stejně jako u nás. Mezi nejpopulárnější značky patří například štýrský Gösser nebo salzburský Stiegl. Almdudler je pro Rakousko typická bylinná limonáda, která se snaží stát národním nápojem. Almradler je ve směsi s pivem. Celosvětově nejznámějším rakouským nápojem je RedBull. Jedná se o energetický nápoj na základě thajské receptury.

5 1 hlas
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.