fbpx

Petrodvorce: Proč navštívit nejokázalejší sídlo Ruska?

Petrodvorec, nebo také Petěrgof, je jedno z nejkrásnějších a nejokázajelších ruských staveb. Honosné sídlo ruských carů bylo postaveno za vlády Petra Velikého a bylo inspirované francouzským Versailles. Palác a přilehlý park je jednou z nejvýznamnějších ukázek ruské architektury a ruského umění. Palác a areál byly postaven nedaleko Saint Petěrburgu. Petěrgof je místo, které nelze při návštěvě Petrohradu vynechat.

Petrodvorce (Petrohrad) – Velký palác a kaskáda


S výstavbou sídla začal ruský car Petr Veliký roku 1709 a to po té, co jeho armáda vyhrála válku se Švédy a carské Rusko získalo přístup k Baltskému moři. Autorem návrhu byl architekt Domenico Trezzini, který stojí i za návrhem dalších významných staveb v Petrohradě. Je autorem Zimního paláce nebo katedrály sv. Petra a Pavla v Petropavlovské pevnosti.

Původně měl být Petěrgof postaven pouze za účelem přijímání návštěv a pořádání příležitostných oslav. Původně skromnější stavba však carovi Petru Velikému nepřišla dost reprezentativní a začalo se s rozšiřováním. V polovině 18. století bylo dostavěno třetí patro a došlo také k rozšíření vnitřních prostor. Později za carevny Kateřiny Veliké došlo k úpravám do klasicistního stylu, aby měl komplex vzhled stále podle moderních stylů.

Petrodvorce (Petrohrad) – pozlacené sochy Velké kaskády

Během druhé světové války byl komplex značně zničen a jeho obnova trvala prakticky celou 2. polovinu 20. století. Sovětský svaz měl měl o obnovu památek, jako je tato, velký zájem. První návštěvníci si mohli některé prostory prohlédnout v roce 1964. Roku 1990 byl komplex zapsán na seznam kulturního dědictví UNESCO.

Petrodvorec (Petrohrad) – Velký palác a Velká kaskáda

Perlou komplexu je barokní Velký palác. Největší místností paláce je Trůnní sál. Všechny reprezentativní prostory působí honosně, mnoho nábytku a vybavení interiérů je zdobeno zlatou barvou. Přímo na pobřeží se nachází menší cihlový palác Monplaisir. V areálu se nachází dále menší paláce Petra II. či Marli. Zajímavý je i pavilón „Hermitage“, který je také velmi honosně zdobený.

Petrodvorec (Petrohrad) – Velký palác a fontány

Mimo reprezentačních prostor paláce se zde nachází i několik muzeí. V paláci Monplaisir jsou vystaveny sbírky cara Petra Velikého. Mimo carových osobních věcí zahrnujících i jeho ručník a čepici jsou zde vystaveny sbírky čínského porcelánu. Dále je možné navštívit Muzeum jachet, Muzeum sběratelů, Muzeum hracích karet a některé další z celkového počtu 14 muzeí.

Petrodvorec (Petrohrad) – fontány

Na hlavní palác navazuje okázalý park, ve kterém se nachází 134 fontán. Je rozdělen Velkým palácem na Horní a Dolní park a dohromady vytvářejí architektonický celek. Horní park byl postaven jako reprezentativní vstup do rezidence a zabírá 15 hektarů. Ve středu horní části se nachází skvostná kašna „Neptun“. Dolní park je inspirován parkem u zámku ve Versailles. Spojuje Velký palác s Finským zálivem a z velké části je ve stínu stromů. Ale i tak je zde dodržena geometrická přesnost.

Petrodvorec (Petrohrad) – zahrady

Na palác navazuje Velká kaskáda, která je na většině fotek z Petrodvorců. Tvoří ji 3 vodopády, 64 fontán a 225 soch. Středobodem kaskády je kašna se sousoším Samsona zabíjejícího lva. Toto sousoší má symbolizovat cara Petra Velikého, jak porazil Švédy při boji u Poltavy roku 1709.

Petrodvorce (Petrohrad) – Velká kaskáda a kašna Neptun

Celý areál má rozlohu 800 hektarů. I když jsou Petrodvorce hojně navštěvované, velké množství lidí se po areálu lehce rozprchne. Samozřejmě u těch nejznámějších a nejatraktivnějších míst to může praskat ve šveh, ale po chvilce prohlížení a obdivování si své klidné místečko najít můžete.

Doprava

Do Petrodvorců se dá z Petrohradu dostat několika způsoby. Častým dopravním spojením jsou marschrutky, což jsou takové minibusky jezdící podle jízdního řádu. Další možností je příměstský vlak. My raději preferujeme při návštěvě Petrohradu zajímavější plavbu lodí přes Finský záliv. Z lodě můžete vidět další klenot města Petrohrad, mrakodrap Lachta Centr. To je s výškou 462 metrů nejvyšší budova celé Evropy a Ruska. Lachta Centr sídlem těžařské firmy Gazprom.

Vstupné a vstupenky

Vstupné platné v zimní sezóně 2020: Vstupné do Velkého Paláce je pro turisty ze zahraničí 1 200 RUB (cca 400,- Kč). Další vstupné se platí do jednotlivých mezeí. Jedno muzeo vyjde na cca 500 RUB (cca 170,- Kč). Dětí pod 16 let mají vstupné zdarma. Obyvatelé Ruska a některých postsovětských zemí mají vstupné výrazně levnější. Pouze pro ně jsou určeny i studentské a seniorské slevy. Do parku je vstup zdarma. Vstup je možný pouze o víkendu.

Otevírací doba

Vstupné platné v zimní sezóně 2020: Velký Palác je otevřen od 10:30 do 18:00. Muzea jsou obvykle otevřena od 10:30 do 17:00, některá mají obdobně jako Velký Palác návštěvní dobu o hodinu delší. Do parku je možné chodit od 9:30 a zavírá se v 18:00.

0 0 hlasů
Article Rating
Posílat reakce na email
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] během našich návštěv Petrohradu. Za městem se nachází i reprezentativní carské sídlo Petrodvorce, Jekatěrinský palác s Jantarovou komnatou či 462 metrů vysoký mrakodrap. Ale to všechno je […]

© 2024 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.