fbpx

Čokoládové sušenky Basler Brunsli: Recept na vánoční cukroví ze Švýcarska

Jak už název napovídá, sušenky Basler Brunsli pocházejí ze švýcarského města Basilej. Tyto „basilejské brownies“ jsou dělány především z hořké čokolády a mletých mandlí. Naopak v sušenkách nenajdete mouku a tak se jedná o parádní bezlepkové cukroví.

Švýcarské sušenky Basler brunsli


Bezlepkové vánoční cukroví Basler Brunsli vzniklo ve městě na severu země u trojmezí s Francií a Německem. Původně Švýcaři nepřipravovali čokoládové sušenky jen na Vánoce, ale i během roku při různých oslavách nebo svatbách. Poté, co se stalo Švýcarsko proslulým vývozcem čokolády, se i tyto sušenky začali šířit po světě.

Recept

Příprava tohoto cukroví není nikterak náročná. Jen je potřeba dbát na to, aby byla čokoláda dostatečně kvalitní. Ideálně by měla mít minimálně 70 % kakaa.

Ingredience

180 g mandlí nebo mandlové moučky

250 g moučkového cukru

200 g hořké čokolády (2 balení)

1,5 lžičky mleté skořice

1 lžička mletého hřebíčku

2 vaječné bílky

Postup

1 Prvním krokem bude příprava mandlí. Pokud máme již mleté mandle, není co řešit. Pokud ale máte celé mandle, je nutné je rozmixovat na jemnou moučku. Když nemáme po ruce mixér, ještě se dá použít sekáček či nůž.

2 Poté je potřeba nastrouhat čokoládu, nebo ji alespoň rozmělnit na menší kousky.

3 Vaječné bílky vyšleháme do sněhu.

4 Teď všechny suroviny smícháme a vypracujeme v celistvé těsto.

5 Těsto je potřeba nechat asi hodinu odpočinout v lednici.

6 Vezmeme vál a podsypeme ho trochou mouky. Poté vyválíme těsto na 1 cm tlustý plát.

7 Vezmeme vykrajovátka a vytvoříme z těsta malé sušenky dle libosti. Pokud těsto moc lepí, nepropadejte panice. Sušenky můžeme udělat i zaplácnutím kuliček těsta.

8 Poté malé sušenky naskládáme na plech s pečícím papírem. Nesmíme ale zapomenou nechat mezi nimi mezírky. Těsto se totiž může lehce roztéct do stran.

9 Nejprve necháme těsto asi hodinku odpočinout a oschnout. Mezitím si můžeme dát i předehřát troubu na 170 °C.

10 Poté se nechají sušenky péct asi 10 až 15 minut. Až budou hotové, měli by přestat bublat.

Sušenky jsou již hotové u můžeme je ochutnat.

Čokoládové sušenky Basler Brunsli ze Švýcarska – recept na vánoční cukroví

© 2021 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.


Užíváním webu souhlasíte se zpracováním údajů soubory cookies.