fbpx

Švýcarská kuchyně: ty nejlepší speciality a jídla ze Švajcu

Čokoláda, sýry a fondue. Pomalu každého, kdo to slyší, hned napadne Švýcarsko. Nicméně v zemi, kde najdete nejvyšší evropské vrcholky, velká jezera i vyhlášené vinařské oblasti bychom se nemuseli omezovat jen takto. I Švýcarsko má své speciality, které překvapí a které byste nečekali.

Švýcarské speciality a kuchyně


Švýcarsko je zemí několika národů a tak samotná švýcarská gastronomie je často propojena se zvyky sousedních států. Máme tady tak jídla z německé, francouzské či italské kuchyně. Švýcaři zároveň čerpají z toho, co jim jejich horské a podhorské oblasti přinesly. V receptech je plno brambor, uzenin a sýrů. Z jezer zase pochází oblíbené sladkovodní ryby, jako například pstruzi, štiky nebo okouni.

Polévky

U Švýcarů se s žádnou velkou vášní pro polévky nesetkáme. Nicméně i tak v zemi helvétského kříže můžeme několik zajímavých jídel najít. Jednou z nich je Basler Mehlsuppe, která, jak již název napovídá, je spojená hlavně s městem Basilej. Polévka má nahnědlou barvu, kterou získá díky tmavé jíšce, ze které je připravená. Dále obsahuje ještě cibuli a nakonec se posype strouhaným sýrem.

Švýcarská kuchyně – krajina u Basileje

Kappeler Milchsuppe je švýcarská polévka, která pochází z venkovské farmy. Základem polévky je mléko a dále do ní patří například rozmíchané vejce a podává se s krutóny. Pokud žijete v přesvědčení, že dršťky jedí jen Češi, tak vás zklameme. Busecca Ticinese je typická polévka z italsky mluvící části Švýcarska. A nezbytnou součástí této polévky jsou právě dršťky, případně brambory.

Fondue

Fondue samo o sobě neznamená ani tak jídlo, jako spíš tradici, se kterou je vychutnáváno. Tradice se zakládá na tom, že skupina hladových stolovníků se sejde u stolu a společně pojídají u kotlíku nejrůznější dobroty. Jídlo se namáčí pomocí speciálních dlouhých vidliček a kotlík se sýrem či čímkoliv jiným se tradičně ohřívá pomocí petrolejové lampy. A pokud si dáte fondue v restauraci, dejte si pozor. Kdyby vám něco spadlo do kotlíku, budete muset za přátele zaplatit.

Švýcarské speciality – sýrové fondue

Úplně nejtypičtější je sýrové fondue. Sýr se někdy rozpouští s pomocí nějakého alkoholu, třeba třešňovice. Poté se v kotlíku se sýrem namáčí kousky bílého chleba. Mimo chleba můžete vyzkoušet třeba zeleninu, jako mrkev či brokolici, nebo houby. Jako sýr se používá několik typů, které se mohou i navzájem kombinovat. Mezi ně patří ementál, gruyère nebo appenzeller.

Švýcarská kuchynì – masové fondue

Rozšířené je i masové fondue. Nicméně zde to není úplně jednoduché a existuje více přístupů. Pod názvem Fondue Bourguignonne můžete narazit na kotlík s bublajícím olejem, do kterého si každý postupně dává kousky masa. Obvykle se používá hovězí a samotný olej může získat aroma díky na čas přidaným bylinkám. K hotovému masu je možné přidat také různé omáčky a zeleninu. Podobně funguje i Fondue Chinoise, které patří původem do čínské kuchyně. V tomto případě se však maso vaří ve vývaru. Vývar, již posílený o chuť nedávno vařeného masa, se podává na konci hostiny.

Švýcarská kuchyně – čokoládové fondue

Ke Švýcarsku patří čokoládové fondue, kde najdete kotlík plný rozpuštěné čokolády. I čokoláda může být dochucena pálenkou či třeba rumem. Do fondue se nejčastěji dává ovoce, ale můžeme se setkat i se sladkým pečivem a sušenkami.

Hlavní jídla

Nejznámější švýcarskou specialitou (mimo fondue) je Raclette. Jedná se o celkem jednoduchý pokrm, kdy část nakrojeného bochníku sýra se nahřeje na zdroji tepla, ideálně u plamene ohně ze dřeva. Část tohoto roztaveného sýra se seškrábne z bochníku na talíř. Teplý a ještě roztavený sýr se podává s nakládanou cibulí nebo okurkami a s bramborem vařeným ve slupce. Brambor si poté každý hodovník oloupe sám.

Švýcarská kuchyně – sýrový raclette

Další švýcarskou mňamkou jsou Rösti. To je smažená směs zejména ze strouhaných brambor. Dnes už jsou rozšířeny i v Rakousku, a to s různými tvary. Nicméně originální jsou ve Švýcarsku, mají tvar malých kulatých placiček. Rösti se podávají jako jednoduché jídlo, příloha a pokud se do těsta přidá kupříkladu šunka či sýr, je z toho plnohodnotný pokrm.

Švýcarská kuchyně – bramborové rösti

Polenta je spojována hlavně s Itálií, ale rozšířila se i v italských regionech Švýcarska. Kupříkladu v kantonu Ticino. Polenta je kaše z kukuřičné mouky, která je velmi hutná a zasytí. V kantonu Ticino se podává nejvíce s dušeným hovězím masem, které bylo dušeno ideálně na červeném víně. V restauraci zakládající si na starých tradicích se můžete setkat s tím, že polentu ohřívají ve velkém kotli. Z Itálie se do Švýcarska rozšířilo i Risotto. Rizoto se obvyklé dělá s cibulí, houbami a strouhaným sýrem. Ale v kantonu Valais se pěstuje šafrán a i ten může ochutit tuto specialitu.

Pro mnoho hladových žaludků může být lákavé Berner platte, neboli Bernská mísa. Ta pochází z hlavního města země. Na talíři se podává veliký výběr mas. Na talíři můžete tak nalézt vařené či uzené hovězí, uzený vepřový jazyk, koleno či žebra. Navíc na talíř patří i párek, klobása a k tomu zelí či sušené fazolové lusky a jako příloha brambory. No prostě doslova celá paleta ne příliš zdravých, ale dobrých věcí.

Švýcarská kuchyně – maso s polentou

V Zurichu mají jednu svou oblíbenou specialitu. Tou je Zürcher Geschnetzeltes. Jde o telecí proužky v husté smetanové omáčce s houbami. Jako příloha se ideálně hodí Rösti, ale jídlo se podává i s rýži či těstovinami. A jídlo je ideální zapít bílým vínem. Älplermagronen jsou takové pastevecké makaróny. Recept vychází z toho, co mají pastevci na salaši k dispozici. Směs ze sýru, cibule, mléka, smetany či jablek se podává s těstovinami. Někdy se jídlo podává se smaženými cibulovými kroužky a jablečnou omáčkou. Nicméně do receptu je možné přidat cokoliv a v podstatě se jedná o recept se štítkem „co dům dal“.

Müsli už je tak spjaté s běžným životem, že člověka ani nenapadne přemýšlet, kde se poprvé objevilo. A právě ve Švýcarsku spatřilo světlo světa. Takzvané Bircher müsli vymyslel lékař Maximilián Oskar Bircher-Brenner. Ten toto jídlo stvořil s myšlenkou, že obiloviny a ovoce jsou zdravější než masitá strava. Původní recept spočívá v tom, že se oves nechá přes noc namáčet.

Švýcarské speciality – sýry ze Švýcarska

Dezerty a sladkosti

Švýcarská čokoláda je kapitola sama o sobě. Tradice pravděpodobně začala z důvodu, že v horské oblasti jakou Švýcarsko je, se nejvíce dařilo ze zemědělství chovat krávy produkující mléko. Když poté došlo k dovozu kakaových bobů z dalekých zemí, výroba čokolády umožnila využití zdejšího mléka i získání finančně zajímavého podnikání. Ve Švýcarsku navštěvujeme hned několik čokoládoven, které nabízejí ochutnávky i nahlédnutí do průmyslové výroby hnědé pochoutky.

Švýcarské speciality – čokoláda

Zopf je tradičním sladkým pečivem z kynutého těsta, které je spleteno do copu. Toto bílé pečivo typické pro švýcarské pekárny je až nápadně podobné české vánočce. Podobný je Birnbrot, doslova hruškový chléb. Jedná se o tradiční švýcarský závin se sladkou náplní.

Švýcarské speciality – sladké pečivo zopf

Na závěr si také můžete dát typický švýcarský ovocný dort. Například Zuger Kirschtorte, což je třešňový dort nebo Rüblitorte, který je z karotky, skořice, mandlí, vajec či brandy.

Švýcarské speciality – třešňový dort zuger kirschtorte

Nápoje

Ve Švýcarsku jsou vyhlášené vinné oblasti s kvalitním vínem. Švýcarské víno se často nevyváží. Proč by, když je tak dobré. Mezi vyhlášené oblasti patří oblast u Ženevského jezera a v údolí řeky Rhóny u města Sion. Pro tuto oblast je typické suché bílé víno Fendant.

Švýcarská gastronomie – vinice

Ve Švýcarsku se také destilují nejrůznější druhy ovoce. Mezi nejoblíbenější ovoce pro pálení patří višně, hrušky či švestky. Stejně tak jsou oblíbené i likéry z alpských bylinek. Z pelyňku a dalších bylin se zase dělá absint, který vznikl právě v této alpské zemi.

Švýcarské speciality – bylinný alkoholický nápoj absint

Určitě se také podívejte na naše zájezdy do Švýcarska. Nejoblíbenějším programem je náš poznávací zájezd do Švýcarska za přírodou i horskými expresy.

© 2021 by CK HOŠKA TOUR - Vyrobeno s v Lázních Bělohradě.